Er wordt te weinig rekening gehouden met het feit dat je elke maand in je portemonnee moet tasten voor de Vereniging van Eigenaren. In het nauw gedreven door ‘vergeten’ kosten.
door Harrie Nijen Twilhaar en Guus Liekamm
AMSTERDAM – Appartementseigenaren krijgen van hypotheekverstrekkers vaak meer geld te leen dan verantwoord is. Banken houden te weinig rekening dat er maandelijks aan de reservepot van de Vereniging van Eigenaren (VvE) meebetaald dient te worden. Die organisatie slaat alarm en wil dat financiële instellingen op de rem trappen.
Eigenaren van appartementen hebben vaak te weinig budgettaire ruimte. Als ze niet voldoende geïnformeerd zijn, dat ze naast de kosten voor gas, elektra, water en hypotheek ook elke maand minstens honderd euro aan de VvE moeten betalen hebben ze een probleem. Doordat veel appartementseigenaren hier niks vanaf weten komen zowel de eigenaren als de verengingen in financiële problemen.
De organisatie maakt zich zorgen en roept daarom banken op daar beter op te letten.
Ook worden aspirant appartementkopers geadviseerd voorzichtig te zijn, staat in het VvE Magazine van februari.
“Het gebeurt te vaak dat mensen die een appartement hebben gekocht niet voldoende zijn voorgelicht”, aldus Fred Schuurs, directeur van VvE Belang. Er moet volgens hem betere voorlichting komen. “Mensen die op het punt staan een appartement te kopen worden daar vaak niet mee bereikt en weten daardoor niks af van de maandelijkse bijdrage.”
Geldverstrekkers hebben volgens hem een zorgplicht tegenover hun klanten en moeten dus wijzen op de verplichting die de VvE met zich meebrengt. “Maar er bestaat hevige concurrentie tussen geldverstrekkers, dus de neiging bestaat om dat aspect te vergeten”, aldus Schuurs.
Niet alleen de appartementseigenaar, maar ook de VvE heeft dan een probleem. Als er namelijk groot onderhoud nodig is en er zit onvoldoende geld in de reservepot, stagneert het hele proces. Mensen die veel geleend hebben kunnen dan niet bijlenen, dus niet meebetalen aan de reservepot.
Probleem
Schuurs vindt dat dit probleem meer aandacht moet krijgen en de volle omgang van het probleem zal op 1 mei 2008 naar voren komen. De overheid wil dat iedere VvE op die datum een reservefonds heeft, maar Schuurs is bang dat lang niet iedere appartementseigenaar in staat is om dar aan mee te betalen.
Bron: “de Woonkrant (elke woensdag in De Telegraaf) van woensdag 21 februari 2007.